Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

NEMŠKI ŠKOFJE UVAJAJO ANGLEŠKO PROPAGANDNO OROŽJE

 

David Nussman; 13. januar 2020

Kljubovanje kritikom njihove revolucionarne ‘sinodalne poti’.

 

BONN, Nemčija – Tiskovna agencija, ki jo nadzirajo nemški škofje, bo objavljala članke v angleščini – nekateri pravijo, da z namenom širjenja propagande o prihajajoči »sinodalni poti«.

 

Katolische Nachrichten-Agentur (KNA), nacionalna tiskovna agencija nemških škofov, odpira angleški odsek, imenovan »KNA International«. Tvorili ga bodo KNA članki, ki jih bo iz izvornega nemškega jezika prevedla skupina iz Deutsche Presse-Agentur v Hamburgu.

Največji lastnik delnic KNA je Združenje nemških škofij, Ver­band der Diözesen Deutschlands, z glavnim sedežem v Bonnu.

 

Namen novega angleškega odseka, kot menijo nekateri, je po­sre­dovati angleško govorečemu svetu bolj pozitivno podobo »sinodalne poti« nemških škofov – načrta za spreminjanje Cerkve, za katerega se nekateri bojijo, da bi lahko povzročil popoln razkol Cerkve v Nemčiji.

Objava KNA z dne 7. januarja govori o “močnem zanimanju v Katoliški cerkvi po svetu za tako imenovano sinodalno pot, projekt za reforme v Katoliški cerkvi v Nemčiji, ki se začenja konec januarja s tridnevnim plenarnim zasedanjem v Frankfurtu.

Odgovorni urednik KNA Ludwig Ring-Eifel je dejal: »Do sedaj je bilo poročanje medijev, blogov in družbenih medijev angleškega govornega področja o razpravah, ki so v teku v Katoliški cerkvi v Nemčiji, pogosto polemično in le redko objektivno.«

 

Sinodalna pot – s polnim imenom »Sinodalna pot Katoliške cerkve v Nemčiji« – je pobuda med nemškimi škofi, da bi se zbrali na »zavezujoči« narodni sinodi, ki bo obravnavala in ponovno ovrednotila disciplino Cerkve in celo krščansko moralo.

Spletna stran Church Militant je v septembru poročala, da osnutki načrtov za sinodo vključujejo obravnavanje štirih tematik: »avtoriteta in ločevanje moči«, »spolna morala«, »duhovniški način življenja« in »ženske v službi cerkvenih služb«.

 

Sinodalna pot je vzbudila skrb celo v Vatikanu. Pri nemški shemi gre za dveletno sinodo 200 oseb, v kateri bodo sodelovali nemški škofje in laiki – vključno s 70. ljudmi levo usmerjenega Centralnega komiteja nemških katolikov (ZdK), vodilnega zagovornika mašniškega posvečenja za ženske in spreminjanja cerkvenega nauka o homoseksualnosti.

 

V septembru je kardinal Marc Oullet, prefekt vatikanske Kongregacije za škofe, napisal pismo Nemški škofovski konferenci in posvaril zoper načrte o sinodi, ki »niso ekleziološko veljavni«.

Pismu kardinala Oulleta je bila pridružena pravna presoja sinodalnih statutov, ki jo je sestavil nadškof Filippo Iannone, predsednik vatikanskega Papeškega sveta za zakonodajna besedila.

Analiza nadškofa Iannoneja je opozorila na načine, kako je osnovna struktura sinode v nasprotju s Kodeksom kanonskega prava. Opozoril je tudi: » Zlahka je razbrati, da te teme ne vplivajo samo na Cerkev v Nemčiji, ampak na vesoljno Cerkev in – z nekaj izjemami – ne morejo biti predmet razprav ali odločitev določene Cerkve, ne da bi s tem nasprotovale temu, kar je sveti oče izrazil v svojem pismu.«

 

Po prejemu pisma kardinala Oulleta se je nemški kardinal Reinhard Marx srečal s kardinalom Oulletom in papežem Frančiškom v Rimu, da bi razpravljali o sinodalni poti. Po mnenju kardinala Marxa sta dovolila, da lahko sinoda napreduje po zastavljenem načrtu.

»Ni nobenega stop znaka,« je takrat pripomnil kardinal Marx. »Ne vidim, da bi bila sinodalna pot sedaj kakor koli ogrožena.«

Ob tem, ko sinodalna pot napreduje po načrtih, ostaja strah, da bo nemško hierarhijo pahnila v razkol z vesoljno Cerkvijo.

 

Vir: https://www.churchmilitant.com/news/article/german-bishops-launch-english-news-arm

 
Scroll to top