Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

PEKEL JE RESNIČEN, SVARI KARDINAL SARAH

 

Paul Murano; 18. november 2019

Sprejemanje ‘teme greha’ vodi v prekletstvo, opominja kardinal.

 

CZĘSTOCHOWA, Poljska – Kardinal Robert Sarah je v nedavni pridigi posvaril vernike, kako zlahka je moč pasti v temo in obup pekla.

 

15. novembra 2019 je kardinal Sarah skupaj z dvema drugima škofoma somaševal pri jutranji maši na 30. Narodnem forumu katoliških šol v samostanu Jasna Gora v Częstochowi na Poljskem.

Sarah, prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakra­mentov in trden zagovornik vere je napisal pridigo, ki jo je prebral in prevedel škof Marek Mendyk iz Legnice.

 

V skladu z nagovorom sv. Pavla v Pismu Rimljanom 1:25 je Sarah omenil, da je češčenje Boga za človeka naravno in se je izvajalo vsesplošno od začetka njegovega obstoja, toda izvirni greh izkrivlja člove­kov verski občutek in ga vodi v češčenje ustvarjenih stvari, ne pa njihovega Stvarnika.

»Sveti spisi navajajo, da je človek, še preden se je Bog razodel Abrahamu, Izaku in Jakobu, sam po sebi čutil potrebo po češčenju svojega Stvarnika,« je izjavil Sarah. Sklicujoč se na Knjigo modrosti je nadaljeval: »Ta želja je bila globoko zakoreninjena v njegovem srcu. Zato je častil tisto, kar je v stvarstvu imel za dela, ki ga navdajajo z močjo in veličastnostjo – ogenj, veter, zvezdnato nebo in tekočo vodo. Očaran z nji­hovo lepoto jih je imel za božanstva.«

 

Tema, ki jo je Stara zaveza dosledno obravnavala, je bila, da je Bog odvračal svoje izbrano ljudstvo od malikov njihovih sodobnikov k pravemu češčenju enega resni­čnega Boga. Toda celo v krščanskem obdobju, opaža Sarah, je češčenje malikov ostalo neprenehna grožnja, ki je morda še največja v današnji družbi.

»V našem času imajo bogovi različna imena, toda stvarnost malikovanja je na žalost še vedno zakoreninjena v naši duši, zaznamovani z gre­hom,« je posvaril kardinal in dodal:

»Gotovo zdaj ne častimo več ognja, zvezdnega neba ali drugih tovrstnih naravnih elementov, pač pa malike, ki smo jih izumili sami, znan­stvena odkritja, tehnološke, gospodarske in industrijske dosežke. Vse te stvari so same po sebi dobre, ko pa jih naredimo za malike, se izkažejo za usodne – preprosto zato, ker poza­bimo Nanj, ki jih je ustvaril in ki nas neskončno presega.«

 

»Kaj se dogaja danes?« je vprašal kardinal. »Bog Abrahamov, Izakov in Jakobov ne le da ni več priznan kot edini Gospod, edini Stvarnik, ampak Bog Abrahamov izgine z obzorja človeštva,« je dejal.

»Bog Jezus Kristus in Jezus Kristus kot edini Rešitelj in Odre­šenik je izločen; in nekateri v imenu lažne posvetnosti celo trdijo, da je Bog religije nepotreben,« je posvaril kardinal Sarah.

»Če vztrajamo v drži malikovanja, ko je naša edina skrb kopičenje dobrin, če smo prostovoljno obtičali v temi greha, ki sestoji iz občudovanja malikov našega časa, potem bomo vrženi v temo pekla,« je še posvaril. »Sami smo odgovorni za svojo večnost.«

 

Kardinalova pridiga odraža nauke Svetega pisma in izročila glede pogube. Jezus v evangeli­jih vsaj petnajstkrat posvari pred peklom, prav tako pisci Nove zaveze sv. Jakob, sv. Pavel, sv. Janez in sv. Peter.

 

Pridiga je bila odmev svarila blažene device Marije v njenem osebnem razodetju otrokom v Fatimi, ki ga je Cerkev odobrila.

Ko jim je bil bežno pokazan pekel, so otroci ob prizoru zakričali od groze.

 »Videli ste pekel, kamor gredo duše ubogih grešnikov,« jim je rekla Marija.

Nato jim je povedala o pobožnosti do njenega brezmadežnega Srca, ki bo skupaj s presvetim Srcem njenega Sina pomagalo rešiti duše pred peklom. Naučila jih je tudi molitve »O, Jezus«, ki naj jo zmolijo na koncu vsake desetke rožnega venca, in otroke spodbudila, naj še naprej vsak dan molijo rožni venec za spreobrnjenje najtrdovratnejših grešnikov. Sveta Jacinta Marto, ena od vidkinj, je pozneje dodala, da »so grehi, zaradi katerih gre večina duš v pekel, grehi mesa.«

 

Kardinalova petkova pridiga je v sozvočju z Jezusom, Marijo in svetniki posvarila pred češčenjem »malikov našega časa«. Večina opazovalcev, tako kot kardinal Sarah in sveta Jacinta iz Fatime, prepoznava, da sta denar in spolnost na vrhu tega seznama.

 

Vir: https://www.churchmilitant.com/news/article/hell-is-real-car­dinal-sarah-warns

 
Scroll to top