Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

PROŠNJE ZA EKSORCIZEM

 

MUSLIMANI SE ZATEKAJO H KATOLIŠKIM DUHOVNIKOM ZARADI EKSORCIZMA

 

Stephen Wynne; 19. april 2018

Muslimanski imami imajo malo uspeha pri izganjanju demonov.

 

RIM – V Rimu dobivajo eksorcisti, ki so na usposabljanju, navodila glede prošenj muslimanov za obred.

Ta teden so na konferenci o eksorcizmu na Univerzi Regina Apostolorum tisti z veliko izkušnjami pri obredu poučevali študente, naj se pripravijo na muslimane, ki bodo iskali duhovno pomoč.

 

Več govornikov je pričevalo o svojih lastnih izkušnjah. Albanski kardinal Ernest Simoni je udeležencem povedal, da ga je v času njegovega desetletja dolgega službovanja veliko muslimanov iskalo zaradi pomoči pri boju zoper obsedenost. Rekel je, da spoštuje te prošnje, in ob tem omenil, da je »Jezus prišel za vse.«

Podobno je oče Andre Francisco Fernandes, indijski duhovnik, ki službuje v Dubaju, pričeval, da je »veliko muslimanov« pristopilo k njemu v času, ko je bil v Perzijskem zalivu.

»Pravijo, ‘Oče, nekdo je na meni naredil črno magijo, ali lahko molite nad menoj in odstranite hudiča?« je pojasnil.

Drug predavatelj, oče Cesar Truqui iz Meksika, že desetletje opravlja eksorcizem. Sedaj živi v Švici in je nekdanji pomočnik očeta Gabriela Amortha, ki so ga pred smrtjo leta 2016 pogosto opisovali kot »glavnega eksorcista« Rima.

»Kristus je bil prvi eksorcist,« je oče Turqui povedal študentom. »Moč izganjanja demonov je bila eno izmed znamenj, da je bilo krščanstvo prava religija.«

 

Konferenca, ki jo je finančno podprla Skupina za sociološko-religijske raziskave in informiranje (Group for Socio-Religious Research and Information (GSRRI)), se osredinja na rastočo nadlogo satanističnih kultov, ki pospešuje obsedenost z demoni. Tečaj je prvič vključeval proučevanje čarovništva v Afriki.

Po navedbi predsednika GSPRI, profesorja Giuseppeja Ferrarija, udeleženci proučujejo »tematiko ugrabljanja in ubijanja otrok za obredna žrtvovanja v povezavi s čarovništvom za dosego koristi stranke,« kar je »kruta in nečloveška praksa«, razširjena po celini.

Čeprav je čarovništvo vzrok zaskrbljenosti za duhovščino, ki se razvija v svetu, veliko zahodnih škofov in duhovnikov ne uspe prepoznati grožnje, ki jo predstavlja.

 

Tedenska konferenca ima za cilj to spremeniti s poučevanjem in opremljanjem novih kadrov duhovnikov, izurjenih v duhovnem boju.

 

Zahteva po obredu je eksplodirala po vsem zahodnem svetu.

V Italiji, na primer, so se prošnje za eksorcizem v zadnjih letih potrojile, letno pa je oddanih več kot 500.000 vlog.

 

Malo pred smrtjo je papež Janez Pavel II. posvaril, da na zahodu odpad od vere in ponovna rast poganstva odpirata vrata novemu vzponu demonskih aktivnosti.

Papež je, odkrivajoč vse hitrejši duhovni zlom, vsako škofijo pozval, naj imenuje svojega stalnega eksorcista.

 

V Združenih državah Amerike je papežev poziv privedel do ustanovitve Inštituta papeža Leona XIII. leta 2012, centra, namenjenega pospeševanju »duhovne formacije duhovnikov z namenom prinesti Kristusovo luč, ki naj prežene zlo.«

Ustanova poživlja zmožnost duhovščine za duhovni boj. Leta 2014 je bilo v Združenih državah le ducat aktivnih eksorcistov. Od leta 2015 jih je na Inštitutu papeža Leona XIII. diplomiralo več kot sto.

A tudi to ni dovolj, da bi zadostili potrebam, svarijo ameriški cerkveni uradniki. Po vseh Združenih državah Amerike poročajo o močnem porastu demonske aktivnosti zaradi vrtoglavega dviga stopnje odvisnosti od drog in pornografije, pa tudi zaradi splošne izgube vere in opuščanja verske pobožnosti.

 

Oče Gabriele Amorth je pred smrtjo razložil, da je hudičev vpliv v nekaterih časovnih obdobjih bolj izrazit, in tako je tudi v našem času.

»Nobenega dvoma ni, da se satanova moč čuti močneje v tistih obdobjih zgodovine, ko je grešnost občestva bolj izrazita,« je opazil. »Na primer, ko gledam propad Rimskega cesarstva, lahko vidim moralni razkroj tistega zgodovinskega časa. Sedaj smo na isti ravni propadanja.«

 

»Hudič napreduje,« je svaril eksorcist. »Živimo v dobi, ko vera pojema. Če zapustite Boga, bo hudič zasedel njegovo mesto.«

 

Vir: https://www.churchmilitant.com/news/article/muslims-turning-to-priests-for- exorcism

 

Pogovor s patrom Petrom Vrabcem, eksorcistom novomeške škofije: https://si.aleteia.org/2020/02/18/clovek-seveda-ne-odgovarja-za-grehe-svojih-prednikov-a-je-kljub-temu-obremenjen/

 
Scroll to top