Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

KO NE MOREMO K SVETI MAŠI

 

Stopi, ljubi angel varuh,
v cerkvi ti na prostor moj.
Bodi tam pri sveti maši,
v duhu združen bom s teboj.

 

Pri darovanju tam položi
mojo dušo na oltar:
moje križe, moje delo
Večnemu ponudi v dar.

 

Pri povzdigovanju moli
v sveti hostiji Boga:
prosi, naj še mene skrije
v rano svojega Srca.

 

Dušam v vicah, mojim dragim
nesi sveto Rešnjo Kri,
grešnike, umirajoče
z njo pokropi, greh izmij.

 

Ko se mašnik bo obhajal,
tudi meni angel moj,
sveto Hostijo prinesi,
moli Jezusa z menoj.

 

Prosi, da ves svet deležen
svetih mašnih bo darov,
meni pa na dom prinesi
svete maše blagoslov.

 

(s. Elizabeta Kremžar, uršulinka)

 

Brez nedelje ne moremo živeti

Ne smemo pozabiti velikega števila kristjanov po vsem svetu, ki so v dva tisoč letni zgodovini vztrajali vse do smrti, ko so branili evharistijo. In seveda tistih, ki tudi danes tvegajo življenje, da se lahko udeležijo nedeljske maše. Leta 304, med Dioklecijanovimi preganjanji, je bila skupina kristjanov na severu Afrike ujeta med obhajanjem maše na nekem domu. Aretirali so jih in jih med zaslišanjem vprašali, zakaj so to počeli, saj so vedeli, da je bilo prepovedano. In odgovorili so: »Brez nedelje ne moremo živeti.« Kar je pomenilo: če ne moremo obhajati evharistije, ne moremo živeti, naše krščansko življenje bi umrlo.

 

In dejansko je Jezus rekel svojim učencem: »Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan.« (Jn 6,53-54).

 

Tisti kristjani s severa Afrike so bili ubiti, ker so obhajali mašo. Za sabo so pustili pričevanje, da se je mogoče odpovedati zemeljskemu življenju zaradi evharistije, kajti ta nam daje večno življenje, po njej smo soudeleženi v Kristusovi zmagi nad smrtjo. Gre za pričevanje, ki se dotika vseh in od nas zahteva odgovor na vprašanje, kaj pomeni za vsakega med nami udeležiti se mašne žrtve in pristopiti h Gospodovi gostiji: Ali iščemo tisti vrelec, iz katerega vre živa voda za večno življenje, ki iz našega življenja dela duhovno žrtev slave in zahvale in iz nas naredi eno samo telo s Kristusom? Ravno to je najgloblji smisel svete evharistije – zahvala. Evharistija pomeni zahvalo. Zahvalo Bogu Očetu, Sinu in Svetemu Duhu, ki nas vključuje in spreminja v svoje občestvo ljubezni.

 

Vir (besedilo): http://www.mirenski-grad.si/evharistija-srce-cerkve

 

Sestra Elizabeta Kremžar: https://revija.ognjisce.si/revija-ognjisce/27-obletnica-meseca/1692-elizabeta-kremzar

 

Podobna pastirska molitev iz Bohinja: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/pastirsko-majerska-molitev-iz-bohinja?Open

 
Scroll to top