Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

EKSORCIZEM ZA ZAŠČITO CERKVE V SOBOTO OB 15.00

 

Nadškof Viganò prosi škofe in duhovnike, da bi na veliko soboto molili eksorcizem zoper Satana.

 

Nadškof Carlo Maria Viganò, 9. april 2020

 

Opomba urednika: Pričujoči klic nadškofa Viganòja je, kot navaja sam, namenjen duhovščini in ne laikom.

 

Dne 13. oktobra 1884 je imel Leon XIII. strašno videnje napada moči pekla na sveto mater Cerkev in je ukazal, naj se na koncu maše moli molitev k svetemu nadangelu Mihaelu. Sestavil je tudi dejanje eksorcizma in zapovedal, naj se ga vstavi v Rimski obrednik ter izrecno omenil, kar je videl: »Cerkev, nevesto brezmadežnega Jagnjeta, so napolnili z grenkobo in omamili njeni prekanjeni sovražniki, ki so položili brezbožne roke na njeno najsvetejše imetje. Na mestu, kjer je bil sedež Svetega Petra in prestol resnice postavljen kot luč narodom, so postavili prestol svoje gnusne brezbožnosti s podlim namenom, da bi se ovce razkropile, ko bo udarjen pastir.«

 

V teh sodobnih časih grozne stiske, ko je pandemija katoličanom odvzela sveto mašo in zakramente, je Zli zašel v blaznost in pomnožil svoje napade, da bi duše zavedel v greh. V teh blagoslovljenih dneh velikega tedna, ki so bili nekoč najprimernejši čas za spoved v pripravi na velikonočno obhajilo, smo zdaj zaprti v svojih hišah, vendar nam ne morejo preprečiti, da bi molili k našemu Gospodu.

 

Ta velika sobota, ki je dan tihote, ko čakamo njegovo slavno vstajenje, bi morala biti idealna priložnost za njegove svete duhovnike. Ni potrebe, da bi šli ven ali kršili katerega od trenutno veljavnih zakonov.

 

Vse bi vas rad prosil, da bi v soboto 11. aprila 2020 ob tretji uri popoldne po rimskem času (ob 15:00 uri po srednjeevropskem poletnem času), po obrazcu, ki ga je dal Leon XIII., skupaj molili eksorcizem zoper Satana in odpadle angele (Exorcismus in Satanam et angelos apostaticos, Rituale Romanum, Tit. XII, Caput III) in se tako vsi skupaj borili proti skupnemu sovražniku celotne človeške rase.

 

Velika sobota je dan, ko se spominjamo našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki se je spustil pred pekel1, da bi osvobodil duše očakov iz Satanovih verig. V veliki tihoti po trpljenju in smrti našega Gospoda je Mati Božja bdela in verovala, ko je z upanjem pričakovala vstajenje svojega ljubljenega Sina. To je bil čas, ko se je zdelo, da je svet zmagal, a se je vse pripravljalo na slavo velike noči.

 

Rad bi prosil vse svoje brate škofe in duhovnike, naj se mi pridružijo v molitvi tega eksorcizma z zavedanjem moči tega zakramentala – še posebno, ko se moli skupaj z vsemi drugimi duhovniki – da s tem pomagamo Cerkvi v njenem boju proti Satanu. Prav tako bi rad priporočil, da vsi nosite štolo, znamenje vaše duhovniške moči in da imate pri sebi blagoslovljeno vodo.

 

Slavna Mati Božja, presveta Marija, strašna kot vojska v bojnem razporedu, in sveti nadangel Mihael, zavetnik svete Cerkve in poglavar nebeške vojske, nam bosta vsem pomagala.

 

+ Carlo Maria Viganò,

Naslovni nadškof Ulpiane

 

1 Ali je Jezus bil v peklu med svojo smrtjo in vstajenjem? https://www.gotquestions.org/Slovenscina/Jezus-bil-peklu.html

 

Vir: https://www.lifesitenews.com/news/abp-vigano-asks-bishops-priests-to-pray-exorcism-against-satan-on-holy-saturday

 

Kako se je rodila molitev eksorcizma in kaj je videl papež Leon XIII.?

 

Dne 13. oktobra 1884 je papež Leon XIII. doživel strašno videnje. Po slavljenju evharistije se je v zasebni vatikanski kapeli s svojimi kardinali posvetoval o določenih zadevah, ko se je nenadoma ustavil ob vznožju oltarja in se zatopil v resničnost, ki jo je videl samo on. Na njegovem obrazu je bil izraz groze. Prizadet je prebledel. Videl in slišal je nekaj zelo strašnega. Nato se je zbral, dvignil roko, kot da pozdravlja, in odšel na osebno premišljevanje. Kardinali so mu sledili in ga vprašali: »Kaj se dogaja, vaša svetost? Se počutite dobro?« Odgovoril je: »O, kakšne strašne podobe mi je bilo dovoljeno videti in slišati!« in se zaprl v svojo pisarno. Kaj je papež Leon XIII. videl ali slišal?

 

Slišal je, kako Satan prosi Boga Očeta za več moči in časa, da bi prizadel njegovo Cerkev in preizkusil njeno zvestobo. In Bog je na svoj nedoumljiv način ugodil tem prošnjam. Potem je videl, da se legije demonov odpravljajo iz pekla, in kako nekaj, kar je bilo videti kot črne sence, za stoletja zavzema celotno zemljo. Papež je razumel, kako velik pomen v prihajajoči bitki bo imel sveti nadangel Mihael (Dan 12, 1), in da je on tisti, za katerega je določeno, da bo z verigami zvezal in s ključi brezna zaprl v ječo vse demone (Raz 20, 1-3).

 

Druga različica potrjuje, kar je nakazal papež Leon XIII., in kar so pozneje povedali tisti, ki so govorili z njim v trenutku videnja: to bo obdobje več kot sto let, ko bo Satanova moč dosegla svoj vrhunec. To obdobje je zajemalo dvajseto stoletje.

 

Papež Leon XIII. je prav tako lahko razumel, da bo hudič, če ne bo mogel doseči svojega cilja v dodeljenem času, doživel ponižujoč poraz. Videl je svetega nadangela Mihaela, ki je prišel in Satana z vsemi njegovimi legijami pahnil v brezno pekla.

 

Vir: https://catholictruth.net/en/archive_NRC.asp?d=20140925P2&a=2

 

Dve molitvi k svetemu nadangelu Mihaelu

 
Scroll to top