Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE
p. Leopold Grcar na grobu sv. Bakhite

p. dr. Leopold Grčar na grobu svete Jožefine Bakhite v Schiu (It)

P. DR. LEOPOLD ANDREJ GRČAR OFM
(1939 – 2020)

 

IN MEMORIAM

 

P. dr. Leopold Grčar OFM je dšel h Gospodu.

 

Družina (K.H.); 8. 2. 2020

 

Na slovenski kulturni praznik in god svete Jožefine Bakhite je na prvo soboto v mesecu h Gospodu odšel frančiškan p. dr. Leopold Andrej Grčar (1939 – 2020). Zadnja desetletja je deloval v svetišču na Brezjah, kjer je uredil muzej jaslic in leta 2001 ustanovil Društvo ljubiteljev jaslic. Bil je tudi iskan spovednik, pridigar in duhovnik na ljudskih misijonih.

Gospod, daj mu večni pokoj in večna luč naj mu sveti!

P. dr. Leopold Grčar OFM, se je rodil 13. maja 1939 v Ložah, v župniji Sveti Miklavž nad Laškim. Osnovno šolo je obiskoval v Brestanici, nižjo gimnazijo na Senovem, višjo v Ljubljani. V frančiškanski red je vstopil 14. septembra 1954 v Novem mestu. Duhovniško posvečenje je prejel 29. junija 1965 v Mariboru. Na Teološki fakulteti v Ljubljani je diplomiral 27. junija 1967 in tam naredil magisterij 27. junija 1968. V 55 letih duhovništva je služboval v Slovenski frančiškanski provinci svetega Križa, od Svete Gore preko Nove Gorice, Ljubljane, Novega mesta, Kamnika, Nazarij do Marije Pomagaj na Brezjah.

 

Ob letošnjem božiču in razstavah jaslic je p. dr. Leopold Grčar v Gornjem gradu, na odprtju vseslovenske razstave jaslic na vprašanje, zakaj imamo tako radi jaslice, odgovoril: »Ker so najgloblje sporočilo troedinega Boga, da Bog ni poslal na svet svojega Sina, da bi svet obsodil, ampak da bi se po Njem rešil. Še posebej pa imamo jaslice tako radi tudi zato, ker so “šola življenja”, so predvsem izraz vere, so domača oblika verskega dogajanja, ki je vsem dostopno. Vsi lahko pri jaslicah sodelujejo, vsi so nagovorjeni, vsi lahko najdejo v jaslicah tudi svoje mesto in se poistovetijo z osebami, ki v jaslicah nastopajo, ali pa so soudeležene v jasličnem dogajanju. Človek kljub padcem išče Resnico ter jo hoče videti in doživeti. Jasličarstvo odkriva v človeku njegov sinovski odnos do Boga, Odrešenika.«

 

P. dr. Leopold Grčar je tiho zaspal v Gospodu na praznik kulture, so sporočili patri z Brezij. Čas in ura pogreba bo objavljena v prihodnjih dneh.

 

P. dr. Leopolda Grčarja, velikega Marijinega častilca in ljubitelja jaslic, priporočamo v molitev!

P. dr. Leopold je bil večkrat hvaležen gost in sogovornik na straneh Družine.

 

Vir: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/in-memoriam-p-leopold-grcar-1939-2020?Open

 

Več o njem lahko preberete na povezavah:

Zlatomašnik:
https://www.posavskiobzornik.si/panorama/zlatomanik-leopold-andrej-grar

Osebnost tedna:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/doktor-jaslicarstva?Open

Pogovor ob vseslovenski postavitvi jaslic:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/55-51-VeraInKultura-2?Open

Molitev patra dr. Leopolda Grčarja k Božjemu usmiljenju

album-art

Molitve k Božjemu usmiljenju
00:00

P. DR. LEOPOLD GRČAR

Na sveti božični večer 2018

(Oddaja EXODUS TV)

 
Scroll to top