Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

NADŠKOF VIGANÒ  ODGOVARJA NA KRITIKO KARDINALA ZENA

 

Vatikan je izročil Kitajsko cerkev sovražniku

 

Celotno pismo nadškofa Carla Marie Viganòja kardinalu Josephu Zenu

 

Nadškof Carlo Maria Viganò; 29. februar 2020

 

Nadvse spoštovana eminenca,

sem nadškof Carlo Maria Viganò, nekdanji apostolski nuncij v Združenih državah Amerike.

 

Temeljito sem spremljal – ko sem v molitvi delil vaše trpljenje – vaša številna iskrena rotenja papeža Bergoglija glede tragičnega položaja mučeniške Cerkve na Kitajskem, ki ga je sam graje vredno zaostril z izdajalskim in zlobnim tajnim dogovorom, ki ga je Sveti sedež podpisal s kitajsko komunistično vlado.

 

Vaši srčni pozivi, dragi brat v Kristusu, se sistematično ne upoštevajo in so celo hinavsko in sprevrženo zasmehovani. Kar zadeva kardinala Parolina: deloval je samo kot nepremišljen izvršitelj zlega ukaza od zgoraj.

 

Zjutraj sem prebral nečastno in sramotno pismo, ki ga je zoper vas kardinal Giovanni Battista Re naslovil na vse kardinale. Zelo sem žalosten in ogorčen in vam želim izraziti vso svojo naklonjenost, molitev in bratsko solidarnost v škofovski službi.

 

Ste pogumen pričevalec vere in uživate pri meni ves ugled in globoko spoštovanje.

 

Žal je v Vatikanu laganje postalo del sistema, resnica se je popolnoma obrnila na glavo, v najbolj izprijene prevare pa so brez sramu vpletene osebe, od katerih bi to najmanj pričakovali, in so se zdaj predale delovanju v vlogi sokrivcev Nasprotnika. Celo tako daleč so šle, da pravijo, da je »papež Benedikt XVI. odobril osnutek dogovora«, podpisanega leta 2018, čeprav vsi poznamo njegov nepopustljiv odpor in večkratno obsojanje pogojev, ki jih je vsiljeval preganjalski in krvavi režim.

 

Vatikan je naredil vse in še več, da bi mučeniško Kitajsko cerkev izročil v roke Sovražnika: to je storil s podpisom tajnega dogovora; to je storil z legitimizacijo izobčenih »škofov«, ki so agenti režima; to je storil z odstavitvijo zakonitih škofov; to je storil tako, da je verne duhovnike prisilil, naj se vpišejo v cerkev, ki je podlegla komunistični diktaturi; to počne vsakodnevno, ko molči o besu preganjanja, ki je pridobil nezaslišano moč prav od podpisa tega nesrečnega dogovora. Zdaj to počne s tem nizkotnim pismom vsem kardinalom, katerega namen je obtožiti vas, vas zaničevati in osamiti.

 

Naš Gospod nam zagotavlja, da nič in nihče nikoli ne bo mogel iztrgati iz njegovih rok tistih, ki se upirajo peklenskemu sovražniku in njegovim pomočnikom, ko jih premagujejo »zaradi krvi Jagnjeta« in z besedo svojega pričevanja mučeništva (prim. Raz. 12, 11).

 

Vaš zgled, dragi kardinal, in zelo visoka cena, ki jo plačujete za obrambo Božje stvari in njegove Cerkve, je za nas zdravilen pretres, ki nas trga iz lenobnosti in zapadlosti v navade, v katerih smo nedejavne priče tega, da se z najvišjih položajev in znotraj njene hierarhije Katoliška cerkev predaja krivoverstvom in odpadu v sledenju knezu tega sveta, ki je lažnivec in morilec od samega začetka (prim. Jn 8, 44).

 

Parce, Domine, parce populo tuo, quem redemisti, Christe, sanguine tuo, ne in aeternum irascaris nobis.1

 

+ Carlo Maria Viganò

Naslovni nadškof Ulpiane, apostolski nuncij

 

1 Prizanesi, Gospod, prizanesi svojemu ljudstvu, ki si ga, Kristus, s svojo krvjo odrešil, da se ne boš vekomaj jezil nad nami.

 

Vir: https://www.lifesitenews.com/news/archbishop-vigano-responds-to-criticism-of-cardinal-zen-vatican-has-delivered-the-chinese-church-to-the-enemy

 

Foto: Steve Jalsevac/LifeSite

 
Scroll to top