Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

RECEPT ZA NEUSPEH

 

ZAKAJ JE ODPOVED SVETIH MAŠ IN ZAKLEPANJE CERKEV
RECEPT ZA NEUSPEH V BOJU PROTI KORONAVIRUSU

 

Kjer koli se je poskusilo, družba brez Boga ne uspe.

 

John Horvat II; 25. marec 2020

 

Medtem ko se koronavirus širi po državi, uradniki sprejemajo ukrepe za zagotovitev zdravja telesa. Na žalost je zdravje duš brezobzirno zapostavljeno.

Nedavno sporočilo na Twitterju dokazuje, kako nezaslišano je postalo stanje. Neka gospa je napisala: »Tudi spovedi so bile ukinjene. Bog nam pomagaj. Če umrem, bom šla v pekel.«

 

Njen dramatičen klic je bil odziv na novico o tem, kako je škofija za škofijo napovedala zapiranje vseh cerkev. Zdaj so vse škofije v Ameriki odpovedale maše in obrede. Kapele za češčenje so zaprte. Celo spoved je bila ukinjena, saj je treba čim bolj zmanjšati vse človeške stike. Ljudje so ostali brez duhovne pomoči.

Obupanim duhovnikom po župnijah je ukazano, naj prenehajo s pastoralnimi dolžnostmi. Nekaterim je celo naročeno, naj spovedujejo le v primeru smrti. Druga navodila odvračajo od krstov in pogrebnih obredov. Osiroteli smo zaradi velikanskega duhovnega odtegljaja.

Verniki so zbegani. Nekateri starši se v sili zatekajo h krstu svojih otrok. Drugi zaman iščejo alternative. Ljudje se bojijo za večno zveličanje.

 

Smrtonosna posvetna miselnost

To zapiranje je žalostna slika stanja naroda, ki se je odvrnil od Boga. Časni in duhovni voditelji razmišljajo le o materialnih ukrepih za boj proti epidemiji. Ti drastični ukrepi, usmerjeni zoper duhovno blaginjo vernih, so posledica posvetne miselnosti, ki si neumno drzne postaviti v karanteno Boga kot neuporaben lik v boju proti koronavirusu.

Sodobna liberalna filozofija trdi, da je vse mogoče rešiti s pomočjo tehnologije, ekonomije in materialnega napredka. Ta srhljiv materialističen pogled slavi uživanje življenja kot najvišjo vrednoto. Trpljenju in tragediji se je treba izogniti za vsako ceno. Zato sodobna družba, ko se pojavi »tragedija« nezaželenega otroka, pravi: splavite »težavo«. Podobno, kadar grožnja, kot je kitajski virus, razrva življenje, jo je treba neusmiljeno in učinkovito odpraviti s sodobnimi »znanstvenimi« ukrepi, neodvisnimi od kakršnih koli moralnih ozirov.

Po tej cinični filozofiji velja Bog, če se ga sploh upošteva, v najboljšem primeru za psihološko tolažbo šibkim, ki nimajo vere v sodobne rešitve. Pisatelj New York Timesa Mattia Ferraresi, ki ne razume ničesar o veri, omalovažuje zapiranje cerkev, ko pravi: »Verniku je religija temeljni vir duhovnega ozdravljenja in upanja. To je sredstvo proti obupu, ki zagotavlja psihološko in čustveno podporo, ki je sestavni del dobrega počutja.«

Vendar vernikom pri ravnanju s koronavirusom ni zagotovljena niti psihološka tolažba. Boga je treba odstraniti. Cerkve morajo biti zaprte.

 

Recept za neuspeh

Tak brezbožen način delovanja je recept za neuspeh.

Zgodovina beleži, kako uničujoča je bila ta materialistična filozofija! Vsi komunistični in socialistični režimi temeljijo na materialističnem modelu družbe brez Boga. Enako naša liberalna, praktično ateistična družba deluje, kot da Boga ni. Tak model je ustvaril moralno in psihološko opustošenost, in ne moremo se nadejati, da bi jo mogla napredek in znanost primerno obravnavati.

Kjer koli se je poskusilo, družba brez Boga ne uspe. Država, ki se ukvarja samo z materialnimi dobrinami, bo sčasoma vse duhovno zatrla. Ko brezbožna država deluje, to vedno storil s surovostjo, saj ne upošteva vzvišenosti duhovne plati človeške narave.

Ta vzvišena plat je tisto, kar naredi vsakega človeka edinstvenega in določa njegovo dostojanstvo. Priznanje tega usmerja vse k njihovemu smislu v življenju in končno k Bogu. Narodni voditelji, ki spoštujejo to duhovno razsežnost, lahko delujejo z modrostjo, ljubeznijo in razumevanjem človekovega dostojanstva.

 

Vlada potrebuje Božjo pomoč

V času krize vlade potrebujejo Božjo pomoč. Potrebujejo bogate izkušnje Cerkve pri reševanju stisk in tragedij. Cerkev ni sila, ki zapleta potek boja proti koronavirusu. Nasprotno, Cerkev je učinkovit in sočuten sodelavec, ki bo boj naredil človeški, požrtvovalen in poln usmiljenja. Kadar so udarile nadloge, je Cerkev vedno služila na prvi bojni črti in ni stala ob strani. Milost zakramentov krepi vernike, da se bolje vključijo v ta boj.

Za zagotovitev te prepotrebne pomoči morajo časni in duhovni voditelji upoštevati duhovno blaginjo državljanov. Ne morejo jih pustiti, da obupujejo nad svojim zveličanjem, tako kot uboga ženska, prikrajšana za spoved. Katoliški Zakonik kanonskega prava uči, da je salus animarum lex suprema: odrešenje duš je najvišji zakon. S kakšnim namenom so človeška življenja rešena, če so duše za večno izgubljene?

Cerkev vzdržuje največji zasebni zdravstveni sistem v državi. Če bi jim bila dana priložnost, bi njeni duhovniki zlahka našli načine za podeljevanje zakramentov, tudi znotraj okvirja krutih zdravstvenih ukrepov, ki so jih določile oblasti.

 

Manjka vera

V tem boju manjka vera. Preveč se jih še vedno drži sodobnosti in verjame, da samo vladna prizadevanja lahko rešijo svet. Če je temu tako, potem smo vsi izgubljeni, saj vlada velika pokvarjenost, greh in nered.

Ker sodobnost zanika Božje delovanje v zgodovini, to še ne pomeni, da Bog ne deluje. Bog pomaga tistim, ki ga kličejo. Ko naravne rešitve sodobnih težav ne uspejo, je čas, da poiščemo nadnaravne.

Kriza zaradi koronaviriusa se bo rešila šele, ko se bo ponižno in skesano človeštvo vrnilo k veri v Boga, ki zmore vse. On uravnava človeške dogodke. Gre le za to, da sledimo njegovim božanskim napotkom.

 

Vir: https://www.lifesitenews.com/opinion/why-canceling-masses-locking-churches-is-a-recipe-for-failure-in-dealing-with-coronavirus

 

Fotografija: Shutterstock.com

 
Scroll to top