Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

TORINSKI PRT BO NA OGLED ZARADI PANDEMIJE

 

Torinski prt bo zaradi izbruha koronavirusa prikazan na televiziji in na družbenih omrežjih.

 

Elise Ann Allen; 4. april 2020

 

Torinski nadškof je v soboto sporočil, da bo po prejemu več prošenj med izbruhom koronavirusa COVID-19 v velikem tednu – OD VELIKE SOBOTE 11. APRILA DO 17. APRILA, V VELIKONOČNI OSMINI – dal na ogled, kar naj bi bil Jezusov mrtvaški prt.

 

Pred vitrino, v kateri je sveti Prt (ali Torinski prt ali Sindon), bo le msgr. Nosiglia, toda z njim se bo lahko ves svet ustavil v molitvi, da bi premišljeval o »podobi Človeka bolečin«: molitev bo predvajana v živo na televiziji in na različnih družbenih spletnih straneh. Možno bo sodelovati tudi na www.sindone.org.

 

LJUBEZEN JE MOČNEJŠA

Nagovor torinskega nadškofa in škofa mesta Susa, msgr. Cesare Nosiglia, ob neposrednem prenosu tiskovne konference iz nadškofije v Torinu, v soboto 4. aprila 2020.

 

Dragi prijatelji, na tisoče in tisoče je sporočil, ki jih prejemam od ljudi, starejših in odraslih ter mladih, zdravih in bolnih, ki me prosijo, da bi lahko v času resnih težav, ki jih preživljamo, v tem svetem tednu molili pred svetim Prtom in izprosili od Kristusa, mrtvega in vstalega – kar nam sveti Prt kaže na tako resničen in predmeten način – milost za premagovanje zla, kot je to storil on, ko je zaupal Božji dobroti in usmiljenju.

Z veseljem sem ugodil tej prošnji in zagotavljam vsem, da jo bomo uresničili na veliko soboto popoldne od 17. ure naprej. Z začetkom ob tej uri bom vodil dolgo molitev pred svetim Prtom. Zahvaljujoč televiziji in družbenim omrežjem bo v tem času premišljevanja ljudem po vsem svetu na voljo podoba svetega Prta, ki nas spominja na Gospodovo trpljenje in smrt, a tudi odpira naša srca za vero v njegovo vstajenje.

Ljubezen je močnejša. To je velikonočno oznanilo, ki nam ga sveti Prt prinaša, da bi ga podoživeli, in ki napolnjuje naša srca s hvaležnostjo in vero.

Da, ljubezen, s katero nam je Jezus daroval svoje življenje, in ki jo slavimo v velikem tednu, je močnejša od vsakega trpljenja, vsake bolezni, okužbe, vsake preizkušnje in obupanosti. Nič in nihče nas nikoli ne more ločiti od te ljubezni, saj je večno zvesta in nas združuje z njim z neločljivo vezjo.

Papež Frančišek nam je v sporočilu za razstavo leta 2013 dejal, da nismo mi tisti, ki v svetem Prtu opazujemo obraz, ki ima od smrti zaprte oči. Temveč je on tisti, ki nas gleda, da bi spoznali, kako veliko ljubezen je imel do nas, ko nas je osvobodil greha in smrti. Ta obraz govori našemu srcu in v nas prenaša velik mir, in je tako, kot bi nam govoril: »Zaupaj, ne izgubi upanja, moč ljubezni Boga in Vstalega premaga vse.

Dragi prijatelji, raztreseni po vsem svetu, pričakujem vas naslednjo soboto ob 17. uri, da bomo po premišljevanju svetega Prta povzdignili skupno molitev k Bogu, skupaj z njegovim Sinom Jezusom, našim bratom in Odrešenikom.

Da, sveti Prt neprenehoma ponavlja našemu srcu: ljubezen je močnejša.

 

URADNA IZJAVA ZA JAVNOST

V molitvi pred svetim Prtom: neposredno na televiziji in družbenih omrežjih v soboto 11. aprila.

Na »dan svetega Prta« bo na veliko soboto torinski nadškof in papeški varuh Prta molil pred svetim Prtom v kapeli, kjer hranijo platno. Dne 11. aprila ob 17. uri bo msgr. Nosiglia v katedrali vodil liturgijo molitve in premišljevanja, ki se bo prenašala tako po televiziji kot tudi na družbenih kanalih in omrežjih. Na koncu neposrednega prenosa se bo na družbenih omrežjih nadaljeval pogovor in premišljevanje ob nastopu strokovnih »pričevalcev« trenutka, ki ga doživljamo.

Znamenje upanja

Molitev pred svetim Prtom je za Cerkev način, da se v liturgiji spomni umrlega Kristusa v pričakovanju velikonočnega vstajenja. V teh dneh je to tudi učinkovit način, da se vsi, verujoči in neverujoči, zberemo v razmisleku ob pandemiji, ki vznemirja naše življenje. Sveti Prt nam ponuja sporočilo upanja, ki izhaja iz Gospodovega trpljenja in smrti, ki pa postane vir novega življenja, ponujen vsakemu, ki veruje. Upanja, ki nam je danes še toliko bolj potrebno zaradi žalovanja in trpljenja, ki ga okužba povzroča po vsem svetu. Ljubezen, ki nam jo kaže Prt, nas podpira v veri, da bo na koncu luč premagala temo obupanosti in strahov, in bo ljubezen premagala smrt in vsako drugo zlo, ki muči človeštvo.

»Nov« ogled

Ne gre za ogled, kot so bili ogledi v preteklosti. Sveti Prt bo ostal v vitrini, kjer se običajno hrani, vendar ga bo mogoče opazovati prek televizijske slike. Najbolj nedavni primeri (z bolnimi in mladimi leta 2013, z mladimi leta 2018) so se odvijali na nekoliko drugačne načine. Pri posebni molitvi 11. aprila pomeni popolno novost »neposreden prenos na družbenih omrežjih«, katerega namen je vključiti … ves svet, ker je sveti Prt zares globalno znamenje, in platforme, ki bodo omogočile prenos v živo, lahko dosežejo cel planet.

 

O SVETEM PRTU

Sveti Prt (Torinski prt) je imel v zgodovini svojo vlogo pri kugah. V skladu s tradicijo se je na primer sv. Karel Boromejski, ki je v letih 1564 do 1584 služboval kot nadškof v Milanu, zaobljubil, da bo romal peš do svetega Prta v zahvalo Bogu, ker je zaustavil izbruh bubonske kuge.

Takrat so sveti Prt hranili v mestu Chambéry v Franciji. Zaradi slabega nadškofovega zdravja se je vojvoda Savojski Emanuele Filiberto odločil, da sveti Prt prenese v Torino, kjer je še danes.

Sveti Prt je najbolj proučevan predmet v človeški zgodovini. Sodobna znanost je na njem opravila sto tisoče ur podrobnega proučevanja in intenzivnih raziskav.

Znanstvene študije so pokazale, da je podoba nejasen rjavkasto črn obris križanega človeka s temno rjavimi madeži – zdaj je potrjeno, da vsebujejo krvne delce skupine AB – na anatomsko pravilnih mestih, ki ustrezajo opisom Jezusovega bičanja in križanja, kot jih najdemo v evangelijih.

Cerkvena oblast še ni podala uradnega menja o tem, ali gre res za Jezusov mrtvaški prt.

 

MOLITEV PRED SVETIM PRTOM (SINDON-om)

 
Vtisni Gospod, svoje Obličje vame,
da bo Oče, ko bo videl tebe v meni,
ponovil: »To je moj ljubljeni sin!«
Da bo vsak, ki ga bom srečal,
opazil v meni iskrico Očeta.


Vtisni Gospod, svoje Obličje vame,
da bom pričeval o tvoji luči,
dobroti in neizmerni nežnosti,
ki jo imaš za nas, svoje otroke.


Vtisni Gospod, svoje Obličje vame,
da bom postal znamenje tvoje
ljubezni za majhne in uboge,
za bolne in odrinjene.


Vtisni Gospod, svoje Obličje vame,
da bom postal živo platno,
ki nosi znamenje tvojega izničenja
in tvojega vstajenja.

 

Vir:

https://www.sindone.org/santa_sindone/00023930_Santa_Sindone.html

https://cruxnow.com/covid-19/2020/04/shroud-of-turin-to-be-shown-via-tv-and-social-media-for-coronavirus-outbreak/

https://www.churchmilitant.com/news/article/shroud-of-turin-to-be-on-display-during-international-pandemic

 
Scroll to top