Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

MARIJA MATI VSEH NARODOV

 

Kardinali in škofje prosijo papeža, naj zaradi pandemije dogmatično razglasi Marijo za »duhovno Mater«.

Marijo bi morali razglasiti za »Mater vseh narodov«, da bi sprostila milost za človeštvo.

 

Lianne Laurence; 15. april 2020

 

Kardinali in škofje, predstavniki vseh celin, so v velikonočnem pismu prosili papeža Frančiška, naj dogmatično razglasi Marijo za »duhovno Mater vseh narodov«, ko se svet spopada z »zgodovinsko« pandemijo koronavirusa.

 

V pismu je zapisano, da so podpisniki to isto prošnjo svetemu očetu izrekli že avgusta 2019, vendar so čutili »pastoralno in moralno obvezo,« da bi se spet obrnili na njega, saj se zaradi pandemije koronavirusa »z osebnega, družbenega, političnega, gospodarskega in humanitarnega vidika svet sooča z eksponentno večjo katastrofo.«

»V srcih ljudi se onkraj teh zunanjih dogodkov bolj kot kdaj koli prej odvija duhovna bitka med dobrim in zlim, svetlobo in temo,« navajajo.

»Tu je treba bojevati pravi boj. Človeštvo zelo potrebuje spreobrnjenje in nadnaravno pomoč, ki lahko pride samo od Gospoda Jezusa in njegove Matere.«

 

Dva kardinala in šest škofov, ki so podpisali pismo, verjame, da Bog čaka Cerkev, da »bo dogmatično razglasila Marijo za ‘duhovno Mater vseh narodov’ s slovesno izjavo o njenem edinstvenem sodelovanju z Jezusom pri odrešenju in ​​njenih posledičnih vlogah pri razdeljevanju milosti in priprošnji za človeštvo, na kar se bo on (Jezus) odzval z zgodovinskim novim izlitjem svojega Svetega Duha in končno z milostjo svetovnega miru.«

 

»Naš Gospod je dal Petru ključe kraljestva. Prosimo vas, dragi sveti oče, da jih zdaj uporabite,« je zapisano v pismu, »za kronanje blažene Device Marije z razglasitvijo velike vloge, ki jo je odigrala v Božjem načrtu odrešenja, ki ga je opravil vstali Kristus, ki ga slavimo zdaj na veliko noč. Zagotovo bi to doseglo velike milosti za današnji čas!« 1

 

Pismo so podpisali: mehiški kardinal Juan Sandoval, zastopnik Srednje Amerike; nigerijski nadškof Felix Job, zastopnik Afrike; indijski kardinal Telesphore Toppo, zastopnik Indije in Azije; škof John Keenan, zastopnik Evrope; ameriški škof David Ricken, zastopnik Severne Amerike; argentinski škof Antonio Baseotto, zastopnik Južne Amerike; nadškof Denys Raboula Antoine Beylouni, zastopnik sirijskih katoličanov in libanonski nadškof Chucrallah-Nabil El-Hage, zastopnik maronitskih katoličanov.

 

Prošnja je pomembna, saj bo le, ko papež dogmatično razglasi Marijo za Mater vseh narodov, lahko svobodno v celoti posredovala za trpeče človeštvo pod tem naslovom, je za LifeSiteNews povedal mariolog dr. Mark Miravalle.

 

Poleg tega bo ta dogma prepoznala tri vloge, ki jih Cerkev tradicionalno razume kot bistvene za Marijino duhovno materinstvo: Srednica (Mediatrix) vseh milosti, Zagovornica (Advocata) in Soodrešiteljica (Coredemptrix), je dejal.

»Tega smo obupno potrebni … Poznam veliko škofov, ki so to napisali. Lepo je in primerno,« je dodal Miravalle, predstojnik katedre svetega Janeza Pavla II. za mariologijo na frančiškanski univerzi v Steubenvillu in tudi profesor mariologije na univerzi Ave Maria na Floridi.

 

»Obstaja neprekinjena tradicija, da kadar koli je Cerkev v krizi, gre k Mariji,« je dejal. »Polnost njenega zagovora sedaj potrebujemo na zgodovinski način. In ne bomo je deležni, če ne priznamo njenih naslovov.«

 

Dogma je slovesna razglasitev neke doktrine in njen namen je »prinesti večjo priznanje in jasnost« tej doktrini, je pojasnil Miravalle.

»V tem primeru je pomen še večji, saj so njeni ‘naslovi njene vloge’,« je dejal. »To niso samo častni naslovi; to so vloge, kako nam je Marija mati, in ko jih slovesno razglasimo, to Mariji omogoči, da te vloge celovito opravlja.«

Cerkev je razglasila štiri marijanske dogme: da je Božja mati, večno devica, brezmadežno spočeta in s telesom vzeta v nebesa.

 

Dogmatična razglasitev Marije za Mater vseh narodov bi vključevala prepoznanje njenih treh »ključnih« vlog: Srednice, »ko deli vse milosti«; Zagovornice, »njena vloga priprošnje in varstva«, in Soodrešiteljice, »ko trpi z Jezusom za nas,« je povedal za LifeSiteNews.

 

Toda čeprav so vsi trije vidiki del »rednega cerkvenega učenja«, ostaja Marijin naslov Soodrešiteljica sporen.

»Nekateri so zmotno razumeli, da namiguje na (Marijino) enakost (z Bogom), toda to bi bilo tako krivoverstvo kot bogokletno,« je dejal Miravalle.

V resnici pa naslov sega v štirinajsto stoletje in se nanaša na Marijino »edinstveno vlogo« v Kristusovem trpljenju in na to, da je »tisto, kar je Jezus trpel v svojem telesu, Marija trpela v svojem srcu,« je poudaril.

 

Sveta Terezija iz Kalkute in sveti pater Pij sta med svetniki, ki so Marijo imenovali Soodrešiteljica, sveti papež Janez Pavel II. je naslov uporabil sedemkrat, papež Benedikt XV. pa je dejal: »Prav je, če rečemo, da je Marija skupaj s Kristusom odrešila človeški rod,« je Miravalle povedal za LifeSiteNews.

 

Poleg tega je priznanje Marije za »popolni zgledi trpečemu človeku« danes nujno potrebno.

»Treba je priznati tudi Marijino edinstveno vlogo pri odrešenju, saj naši vlogi pri odrešenju daje pomen,« je dejal.

 

»Ne gre za to, da smo kdaj na isti ravni kot Mati Božja, vendar prav zdaj v Cerkvi in svetu doživljamo hudo trpljenje na več frontah. Potrebni smo opomina, da je trpljenje odrešujoče, in naslov Matere Božje Soodrešiteljica to resnično poudarja,« je dejal Miravalle.

»Če bi torej papež to dogmatično razglasil, bi to pomagalo svetu spoznati edinstveno krščansko sporočilo, da je trpljenje – človeško trpljenje, ne samo Božje trpljenje – odrešilno,« je dejal.

 

Katoliški laiki lahko sledijo vzoru prelatov, ki so poslali omenjeno velikonočno pismo, in neposredno pišejo svetemu očetu, je za LifeSiteNews povedal Miravalle.

Da laiki naslovijo peticijo na papeža, je »klasičen katoliški precedens»2, je dejal, ko je omenil, da je v letih med 1849 in 1950 8.000.000 katoličanov zaprosilo za razglasitev dogme o vnebovzetju. Prav tako je v zadnjih desetletjih osem milijonov vložilo prošnjo za dogmo o duhovnem materinstvu (Marija Mati vseh narodov).

»Del njihove odgovornosti kot Božjega ljudstva, vox populi, je, da v ponižnem spoštovanju pripomorejo, da se sveti oče zave tega, naj okrona našo Gospo,« je dodal Miravalle.

 

Če želite podpisati peticijo papežu Frančišku s prošnjo za razglasitev te pete marijanske dogme, sledite tej povezavi: https://www.motherofallpeoples.com/the-petition

 

1 Celotno besedilo prošnje (v angleščini): https://www.motherofallpeoples.com/post/bishops-worldwide-call-pope-francis-to-crown-mary-against-coronavirus

2 Precedens je ravnanje ali postopek kot zgled oziroma potrdilo za (poznejša) podobna ravnanja, postopke

 

Vir: https://www.lifesitenews.com/news/cardinals-bishops-ask-pope-to-dogmatically-declare-mary-spiritual-mother-in-face-of-pandemic

Fotografija: Shutterstock.com

 

SKRIVNOSTI MARIJINIH PRIKAZOVANJ

(Amsterdam, 1945 – 1959)

 

Odlomki iz knjige

 

Devica Marija se je prikazala ženi po imenu Ida Peerdeman, ki je slišala sporočila kot notranji glas.

Predstavila se je kot Mati vseh narodov in ji dala veliko sporočil, ki so zelo pomembna za prihodnost Cerkve. V njih je Marija napovedala 2. vatikanski cerkveni zbor, in sicer več kot deset let pred tem, ko se je zgodil ta koncil presenečenja. Potrdila je, da je potrebna modernizacija Cerkve na več področjih, da bi Rim lahko pri evangelizaciji izkoristil posebne možnosti, ki jih omogočajo moderna sredstva komunikacije. Opozorila je tudi na resno nevarnost v Cerkvi, ki bo nastopila konec dvajsetega stoletja kot prerod modernističnega krivoverstva. Napovedala je zadnjo marijansko dogmo, s katero bo Devica Marija razglašena kot Soodrešiteljica, Srednica in Zagovornica (“Coredemptrix, Mediatrix, Advocata“), kar je bistvo in razlaga marijanske teologije in to bi bila Marijina krona.
Cerkev je raziskala ta prikazovanja in takratni kardinal Ratzinger je kot prefekt Kongregacije za nauk vere vidkinji napisal, da ni teoloških ovir, da bi se ta dogma razglasila, kakor želi Marija.

Njena sporočila vsebujejo številne napovedi, ki se zares uresničujejo, vendar bistvo ni v tem. Nebe­ška Mati nas roti, naj prepoznamo duhovni boj, ki sedaj poteka, zastrt s pajčolanom zunanjih dogodkov. Nevarnost kata­strof, ki jo omenja, je vedno pogojna, saj je bila poslana človeštvu ravno zato, da ga od njih odvrne. Namen sporočil ni oznaniti neizogibno usodo, ampak ponuditi rešilno roko, kar pa pomeni obenem nujnost spreobrnjenja, kesanja in molitve. Devica Marija želi predočiti Cerkvi in svetu resnost časa in poudarja, da je treba ukrepati hitro: “Čas je preveč resen. Nihče ne sluti, kako resen.”

 

Več kot le enkrat je Mati Božja neposredno nagovorila teologe in jim pojasnila teološko vsebino in velik pomen dogme: “Povej vašim teologom, da lahko vse najdejo v svojih knjigah … Ne prinašam novega nauka” (Sporočilo 4. aprila 1954)

Če je pojem soodrešiteljice primerno razložen, postane jasno, da s tem ni mišljeno, da je Marija enakovredna Jezusu, kakor da bi bila Bog. Izraz so-odrešiteljica dosti bolj kaže na to, da je ona kot brezmadežna in nova Eva v popolnem zedinjenju s svojim božanskim Sinom trpela na edinstven način za naše odrešenje. To je storila v popolni odvisnosti od Jezusa, ko je živela v celoti iz njega. Sin in Mati sta bila resnično eno srce, ena ljubezen in eno trpljenje za skupen cilj, odrešenje sveta. Mati Božja je dejala sveti Brigiti Švedski: “Adam in Eva sta prodala svet za eno jabolko; moj Sin in jaz sva svet odkupila z enim srcem.”
Mati vseh narodov je obljubila novo izli­tje Svetega Duha in po njem pravi mir za narode.

 

Da bi pa premagala vso satanovo moč po celem svetu, mora biti Marija, žena, ki kači stre glavo, svečano priznana in češčena po vsem svetu v celovitosti svojega poslanstva kot Soodrešiteljica, Srednica in Zagovornica. Milosti polni učinki dogme, namreč Marijina zmaga nad zlom in mir v svetu, ki je s tem povezan, so prepričljivo upodobljeni na sliki. Na zemeljski obli ni več kače.

Zemeljska obla s kačo
Zemeljska obla brez kače


NAROČILO
knjige
Skrivnosti Marijinih prikazovanj:

064 239 505

 
Scroll to top