Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

GARGANO – ZAŠČITA SVETEGA NADANGELA MIHAELA

 

Po vstajenju Jezusa Kristusa se je začel čas čakanja na drugi Kristusov prihod v tej »dolini smrti«, skozi katero ne gremo sami, kot mnogi mislijo, ampak v spremstvu nebeške vojske. Njen poveljnik je sveti Mihael, ki je večkrat omenjen v Svetem pismu. On je nadangel, torej eden izmed treh najbolj vzvišenih angelov, in, kot opisuje sveti evangelij po Janezu, v nebesih vodi pomemben boj z zmajem in njegovo vojsko.

»Nato se je v nebesih razvnela vojna: Mihael in njegovi angeli so se bojevali proti zmaju. Tudi zmaj se je bojeval in njegovi angeli. Toda ni zmagal, tako da v nebesih ni bilo več prostora zanje. Veliki zmaj, stara kača, ki se imenuje Hudič in Satan in ki zapeljuje vesoljni svet, je bil vržen na zemljo, z njim vred pa so bili vrženi tudi njegovi angeli.« (Raz 12,7-9)

 

Nadangelovo ime izvira iz hebrejskega ‘מִיכָאֵל’, ‘Mi-ha-el’, kar pomeni ‘Kdo je kakor Bog’. Mihael je že od nekdaj najbolj češčen angel, v stari zavezi kot varuh izvoljenega ljudstva, v novi zavezi pa kot varuh Cerkve in zavetnik umirajočih, ki tehta ob smrti duše. Zato se verniki, ki se znajdejo v težavah, duhovnem boju ali telesnih preizkušnjah, v molitvi pogosto obračajo na svetega Mihaela.

 

Katoliška cerkev beleži in priznava prikazovanja svetega nadangela Mihaela. Najbolj znano je tisto na gori Gargano v kraju, ki danes nosi ime Monte Sant’Angelo (Gora svetega angela). V čudoviti votlini na jugovzhodu Italije se je sveti Mihael na pobočjih gore Gargano doslej pojavil že štirikrat, in sicer v letih 490, 492, 493 in 1656.

Ta kraj je imel še posebno rad pater Pij, ki je pogosto obiskal votlino svetega Mihaela, pa tudi številni drugi svetniki, papeži in kralji ter verniki z vsega sveta, ki še vedno množično obiskujejo to skrivnostno votlino, polno ozračja spoštovanja do Boga in svetosti.

Gora Gargano je najbolj posebno mesto, kjer se izpolnijo vse molitve!

Gargano - oltar

Prvo prikazanje – 8. maj 490

 

Leta 490 našega štetja je bil Gargano surov in divji kraj, ljudje pa so bili še vedno globoko potopljeni v poganstvo (mogoče je, da so prav v sveti votlini gojili kult boga Kalkanta). Takrat se je razširila vest o čudežnem dogodku: velikega bika, ki se je oddaljil od svoje črede, ki se je pasla na teh neprehodnih krajih, in se izgubil, so po treh dneh našli, kako kleči pred odprtino velike votline. Jezni lastnik je upornega bika hotel ubiti in je vanj izstrelil puščico, ki pa se je čudežno obrnila in namesto bika zadela lokostrelca in ga ranila.

Novica o tem izrednem dogodku je prišla do krajevnega škofa Lorenza Maiorana, ki je bil po treh dneh posta in molitve počaščen s prvim nadangelovim prikazanjem: »Sem nadangel Mihael in sem vedno v Božji navzočnosti. Jaz sem izbral to votlino, ki mi je sveta. Tam, kjer je skala široko odprta, so lahko ljudem odpuščeni grehi. Kar se bo tukaj prosilo v molitvi, bo uslišano. Pojdi torej na goro in posveti votlino krščanskemu češčenju.« Tako je nastalo prvo svetišče nadangela Mihaela na zahodu. Po tem dogodku so se zgodili še drugi nič manj pomembni čudeži, luč svetega Mihaela pa je zasijala tudi drugod, na primer v svetišču Val di Susa (Piemont, Italija) in na polotoku Mont Saint Michel v Normandiji (Francija).

 

Drugo prikazanje – 12. september 492

 

Nadangel Mihael, novi prebivalec Gargana, je kmalu pokazal vso svojo moč. Čez dve leti, ko so mesto Siponto obkolili barbari pod vodstvom Odoakra, se je škof Lorenzo spet obrnil k svetemu nadangelu, ki mu je v drugem prikazanju obljubil zaščito in zmago. Do nje je prišlo, ko je s pomočjo potresov in strel, ki so padale na oblegovalce, sipontinska vojska prisilila barbare v beg. Prebivalci Siponta so v znamenje hvaležnosti svetemu Mihaelu odšli do Gargana, a si iz strahu niso upali stopiti v votlino, temveč so se ustavili pri vhodu na sveti kraj.

 

Tretje prikazanje – 29. september 493

 

Minilo je še eno leto in škof se še vedno ni odločil prestopiti praga čudežne votline in jo posvetiti, kot mu je bilo naročeno v prvem pogovoru z nadangelom. Ta se mu je spet prikazal in ga povabil, naj vstopi skupaj z vsemi škofi pokrajine Apulije, da bo obhajal Božje skrivnosti, kraja pa mu ni treba posvetiti, ker ga je že sam posvetil z lastno roko. Tokrat je škof Lorenzo nazadnje le ubogal nadangela in ko je odšel na kraj in vstopil v votlino, je našel že pripravljen oltar, prekrit z rdečim blagom in s kristalnim križem, kot mu je razodel sveti Mihael. Odtis stopala na kamniti skali je vsem oprijemljiv dokaz nadangelove navzočnosti.

Gargano - votlina

Škof Lorenzo je dal na vhodu v votlino zgraditi cerkev. Tako je nastalo edinstveno svetišče, v katerem je oltar brez posvečenega kamna, saj je vsak kamen na tem kraju svet. Dva datuma, povezana s prvim in tretjim prikazanjem, sta postala praznika, ki ju je priznala sveta Cerkev, in sicer Prikazanje svetega Mihaela na Garganu in posvečenje stare bazilike v Rimu na cesti Salaria, postavljene njemu v čast.

 

Četrto prikazanje – 22. september 1656

 

Leta 1656 je v času, ko je pustošila kuga, ki je terjala veliko žrtev po vsej Italiji, spet posredoval sveti Mihael. Sipontinski nadškof Alfonzo Puccinelli je še enkrat poklical na pomoč nadangela. Pojavil se je ob zori 22. septembra, ravno ko je bil nadškof v škofijski palači v Monte Sant´Angelo, in rekel: »Jaz sem nadangel Mihael. Kdor koli bo imel pri sebi kamen iz votline z vklesanim križem in mojim imenom, ki ga boš ti blagoslovil, bo rešen kuge.« In tako je tudi bilo.

 

Zaščita svetega nadangela Mihaela

 

V današnjem času nam ni dano imeti kamna iz votline na gori Gargano z znamenjem križa in začetnicama nadangelovega imena, da bi nas varoval pred vsakih zlom in boleznijo.

Lahko pa se zaščitimo z blagoslovljenim medaljonom s podobo svetega nadangela Mihaela iz votline in s pogostim zatekanjem k našemu mogočnemu nebeškemu zaščitniku v molitvi.

 

Molitev k svetemu nadangelu Mihaelu

 

Sveti nadangel Mihael, brani nas v boju,
bodi nam v pomoč zoper zlobnost
in zalezovanje hudobnega duha.
Ukroti naj ga vsemogočni Bog,
ponižno za to prosimo.
In ti, vodnik nebeške vojske,
Satana in druge hudobne duhove,
ki hodijo po svetu v pogubo duš,
z Božjo močjo v pekel pahni.
Amen.

 

Papež Leon XIII. je to molitev napisal leta 1884, ko je nekega dne po sveti maši doživel mistično izkušnjo v obliki strašnega videnja. Po poročanju njegovega osebnega tajnika je videl Satana in zle duhove nad Vatikanom, kako divje napadajo Kristusovo Cerkev in jo želijo uničiti v obdobju enega stoletja. Ta molitev je močna zaščita pred hudobnimi duhovi in ​​hkrati dar celotni Cerkvi za varstvo pred vsemi duhovnimi šibkostmi in skušnjavami ter močno orožje v poslednjih časih, ki se kažejo v tem, da zlo vlada vsemu svetu.

 

Vir: http://www.arcangelo-michele.it/SMA_apparizioni_it.htm

Pod tvoje varstvo, sveti nadangel Mihael


Pod tvoje varstvo, sveti nadangel Mihael,
izročam sebe, svoje delo, družino, prijatelje in vse, kar mi pripada.
Izprosi mi odpuščanje grehov in milost,
da bom ljubil Troedinega Boga, Devico Marijo in vse ljudi.
Izprosi mi vse, kar je potrebno, da bom dosegel večno življenje.
Vedno me brani pred sovražniki moje duše, posebno v zadnji uri mojega življenja.
Popelji me, sveti nadangel Mihael, pred Božji prestol,
da bom pel s teboj in z vsemi angeli in svetniki hvalo, čast in slavo
Njemu, ki kraljuje na vekov veke. Amen.

MEDALJONI (obeski) s podobo svetega nadangela Mihaela iz Gargana: https://www.spiritussanctus.si/spiritus-sanctus-domov/izdelki-vita-dei/medaljoni/

 
Scroll to top