Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

KRIŽ ODPUŠČANJA – MOČNO OROŽJE PROTI HUDIČU

 

Križ odpuščanja je pravo orožje proti Satanu, pomemben zakramental v katoliški orožarni, saj je vir odpustkov in simbolike. Katekizem Katoliške cerkve opisuje odpustek kot »odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena«.

 

Opis križa odpuščanja

Križ odpuščanja - spredaj

Na sprednji strani križa odpuščanja so nad korpusom besede

IESVS·NAZARENVS·REX·IVDÆORVM,

kar pomeni

Jezus Nazarečan, judovski kralj.

Prim. Jan 19,17-22. Zgodovinski in sveti napis o Jezusovem kraljevanju (Titulus Crucis) je viden v napisu nad Kristusovo glavo. Je neizpodbitno pričevanje zoper zanikanje in drznost brezbožnosti. V Rimu je v baziliki ‘Sveti križ v Jeruzalemu’ ohranjen stvarni napis z Golgote, ki ga je odkrila sveta Helena. Relikvija napisa ni ohranjena v celoti, pa tudi starost jo je precej načela. Dve besedi, le dve besedi, ki jima je čas prizanesel, sijeta: Nazarenus Rex, Nazarečan Kralj. To je prerokba, napisana na lesu: vsa kraljestva minejo, razen Nazarečanovega.

Križ odpuščanja - zadaj

Na hrbtni strani križa je v sredini Presveto Srce z dvema napisoma, ki spominjata na Odrešenikovo nežno usmiljenje. Prvi je molitev odpuščanja, zašepetana v agoniji Kalvarije, po kateri je križ dobil ime:

»Oče, odpusti jim«

(prim. Lk 23,33-34); drugi je molitev ljubezni, ki je bila izrečena leta 1675 sveti Marjeti Mariji Alacoque v svetišču Paray-le-Monial vpričo nehvaležnosti ljudi:

»Glej to Srce, ki je tako ljubilo ljudi«.

Ob vznožju križa, prav tako na zadnji strani, je Marijin simbol.

 

Ko sta križu odpuščanja dodani čudodelna svetinja (sv. Katarina Labouré; 1830, Rue de Bac, Pariz) in medalja svetega Benedikta, je njegovo zaščitno delovanje proti zlu še močnejše, saj so mu pridružene tudi milosti in blagoslovi, ki prihajajo po slednjih dveh.

 

Nastanek križa odpuščanja

 

Ta križ je bil predstavljen na Marijanskem kongresu v Rimu leta 1904 ob podpori njegove eminence kardinala Coulliéja, lyonskega nadškofa. Križ je bil deležen splošnega priznanja zaradi govora, ki mu ga je posvetil pater Lémann[i]. Njegova visokost kardinal Vivès, predsednik kongresa, je papežu predstavil projekt združenja v povezavi s tem križem.

 

Križ odpuščanja in odpustki

 

Te odpustke je leta 1905 križu odpuščanja podelil papež sv. Pij X., leta 1907 pa so bili potrjeni za odpuščanje živim in dušam v vicah. (Nikoli ne pozabite moliti za duše v vicah!)

  1. Kdor nosi križ odpuščanja pri sebi, dobi delni odpustek (nekoč 300 dni vsak dan).
  2. Kdor pobožno poljubi križ odpuščanja, dobi delni odpustek (nekoč 100 dni vsakokrat).
  3. Kdor pred tem križem izreče enega od naslednjih vzklikov, vsakokrat dobi delni odpustek (nekoč 7 let in 7 kvadragen):
    – »Oče naš, ki si v nebesih, odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom.«
    – »Prosim presveto Devico Marijo, da moli zame Gospoda, našega Boga.«
  4. Kdor redno goji pobožnost do tega križa in izpolnjuje potrebne pogoje za sveto spoved in prejem svetega obhajila, lahko dobi popolni odpustek na naslednje praznike:
    – na praznik petih Gospodovih ran (petek po 3. postni nedelji),
    – na praznik najdenja svetega križa (3. maj)[ii]
    – na praznik povišanja svetega križa (14. september),
    – na praznik brezmadežnega spočetja Device Marije (8. december) in
    – na praznik sedmih žalosti blažene Device Marije (Žalostna Mati Božja; 15. september).
  5. Kdor bo v trenutku smrti, okrepljen z zakramenti svete Cerkve ali skesanega srca ob domnevi, da jih ne bo mogel prejeti, poljubil ta križ in prosil Boga odpuščanja za svoje grehe ter odpustil svojim bližnjim, bo pridobil popolni odpustek.

 

Poleg tega je njegova svetost papež Pij X. razglasil, da odpustki, povezani s križem odpuščanja, veljajo tudi za duše v vicah. Križ odpuščanja je zelo močno ‘orožje’, ki ga hudič gotovo resnično sovraži.

 

[i] Dva spreobrnjenca, brata dvojčka, p. Joseph Lemann in Augustin Lemann, sodobnika bratov Ratisbonne, še enega slavnega para judovskih spreobrnjencev. Dvojčka Lemann sta se rodila v bogati aristokratski judovski družini v Lyonu v Franciji. Mladeniča sta se spreobrnila pri 18. letih in ju je več stricev skoraj ubilo, potem ko so izvedeli za njun krst. Brata dvojčka sta zaslužna za izdelavo križa odpuščanja.

[ii] Praznovanje najdenja svetega križa je papež Janez XXIII. kot zgodovinsko nedokazan spomin črtal iz liturgičnega koledarja in ga pridružil prazniku povišanja svetega križa dne 14. septembra.

 

MEDALJA SVETEGA BENEDIKTA (480 – 547)

Medalja sv. Benedikta - zadaj
Medalja sv. Benedikta - spredaj

CRUX SANCTI PATRIS BENEDICTI

 

CRUX SACRA SIT MIHI LUX

NON DRACO SIT MIHI DUX

VADE RETRO SATANA

NUNQUAM SUADE MIHI VANA

SUNT MALA QUAE LIBAS

IPSE VENENA BIBAS

 

EIUS IN OBITU NOSTRO

PRÆSNTIA MUNIAMUR

KRIŽ SVETEGA OČETA BENEDIKTA

 

SVETI KRIŽ NAJ BO MOJA LUČ

ZMAJ NAJ NE BO MOJ VODNIK

PROČ OD MENE, SATAN!

NE SKUŠAJ ME Z NEČIMRNOSTMI

KAR MI PONUJAŠ, JE ZLO

SAM PIJ SVOJ STRUP

 

OB NAŠI SMRTNI URI NAJ NAS

VARUJE NJEGOVA NAVZOČNOST

 
Scroll to top