Spiritus Sanctus
TEMELJI VERE in POMEMBNE NOVICE

PRESVETO SRCE JEZUSOVO

NAŠ ŠČIT IN VARNO ZAVETJE

 

Izšla je nova knjiga, ki temeljito in podrobno opisuje pobožnost presvetega Srca Jezusovega.

Utemeljiteljica pobožnosti je bila sv. Marjeta Marija Alacoque (1647-1690). Svetnica nam pove:

»Moj božanski Učitelj mi je razkril, da ga je njegova goreča želja, da bi ga ljudje poznali, ljubili in častili, in njegova vneta želja, da bi jih odtegnil s poti v pogubo, po kateri jih neštete vodi Satan, navedla, naj razodene ljudem svoje presveto Srce z vsemi njegovimi zakladi ljubezni, usmiljenja, milosti, posvečenja in odrešenja, ki jih vsebuje …«

Naslovnica knjige

V uvodu Jezus nagovarja bralca po svoji glasnici Božji služabnici Josefi Menendez (1890-1923) iz reda Marijinega obiskanja.

»Jaz sem ljubezen. Moje Srce ne more več krotiti plamena, ki ga použiva. Tako zelo ljubim duše, da sem zanje dal življenje.

(…) Ljudem sem v stoletjih svojo ljubezen razodeval na različne načine, kazal sem jim, kako gorim v želji za njihovo rešitev. Dal sem jim spoznati svoje Srce. Ta pobožnost je bila kakor luč, ki je obsijala svet.«

»Vi, ki iščete ljubezen in vam tega svojega hrepenenja nikoli ne uspe zadovoljiti, vi ste ustvarjeni za ljubezen, a ne le do tistega, kar je minljivo, ampak do tistega, kar je večno. (…) Vaša duša, ki jo je ustvaril Oče, ki vas ljubi z ljubeznijo, ki ni kakršna koli, ampak je velikanska in večna, bo nekega dne na kraju večne sreče našla tisto, kar vam pripravlja vaš Oče – zadovoljitev vseh vaših potreb. (…

Tam boste živeli večno življenje, ker zemlja ni nič drugega kot senca, ki bo izginila, nebesa pa nikoli ne bodo prešla.

Tam se boste zedinili s svojim Očetom, ki je vaš Bog. Ko bi vedeli, kakšna sreča vas čaka!«

Nadaljevanje se naslanja na besedilo iz leta 1908 in podrobno opisuje nastanek, zgodovino in globok pomen pobožnosti presvetega Srca Jezusovega.

Gre za duhovno dediščino Slovencev, za vero naših prednikov, zaradi katere je naš narod obstal.

Opisani so namen in nagibi pobožnosti, njeni sadovi in načini, kako prav častiti presveto Srce Jezusovo.

Pomembno je obhajanje praznika presvetega Srca Jezusovega na prvi petek po osmini praznika svetega Rešnjega telesa, devet prvih petkov in posvetitev Jezusovemu Srcu.

V knjigi je zbranih veliko molitev, ki so razdeljene v tri skupine: molitve ljubezni, zadoščevanja in posvetitve.

Poglavje: pouk o pobožnosti

Med njimi so tudi devetdnevnice, rožni venci, litanije, vzdihljaji, vzkliki, prošnje ipd. Zelo pomembna je pobožnost svete ure, ki  nas spominja na smrtno bridkost in Jezusovo molitev v vrtu Getsemani. Obstoji pa v tem, da se eno uro, če je mogoče od 11h-12h v noči od četrtka na petek vsakega tedna, premišljuje ali ustno moli v čast njegovemu trpljenju, zlasti pa smrtni bridkosti na Oljski gori.

 

Celo poglavje je posvečeno Jezusovim obljubam tistim, ki bodo častili njegovo presveto Srce.

Glavni nagib pobožnosti Srca Jezusovega je ranjena, v nehvaležnosti pozabljena Odrešenikova ljubezen. Ta ljubezen je vzbujala v vseh časih v plemenitih srcih sočutno ljubezen in jo bo do konca dni. Gospod Jezus pa je temu mogočnemu nagibu dodal še druge močne spodbude, ki naj nam pomagajo, da se odlikujemo v pobožnosti in ljubezni do njegovega presvetega Srca. Tistim, ki bodo častili njegovo Srce, je namreč obljubil prebogato plačilo. Obljube naj spodbujajo našo po sreči hrepenečo naravo, da se z vsem srcem oklene te pobožnosti. Premišljevanje Gospodovih obljub je zato veliko sredstvo, da poživimo in okrepimo svojo pobožnost do Zveličarjevega Srca.

Ščit presvetega Srca Jezusovega

Poseben izraz pobožnosti presvetega Srca Jezusovega je nošenje ščita presvetega Srca. Njegov nastanek je povezan z Jezusovimi prikazanji redovnici sv. Marjeti Mariji Alacoque, kar potrjujeta njeni pismi z dne 24. avgusta 1685 in 2. marca 1686, naslovljeni na njeno predstojnico mater de Somez (de Saumaise).

Ščit presvetega Srca Jezusovega je preprosto znamenje s podobo svetega Srca in napisom: ‘Stoj! Srce Jezusovo je z menoj. Pridi tvoje kra­ljestvo!’

Napis na ščitu pomeni: Stoj, hudič, skušnjava, strast, nevarnost, sovraštvo, žalost, bolečina, bolezen, smrt, pekel … kajti Srce Jezusovo, moj Bog, moj Odrešenik, moja Ljubezen, moje upanje je z menoj …

Dovoljenje za nošenje ščita je bilo sprva dano samo samostanom reda Marijinega obiskanja. Pozneje ga je bolj širila blažena Ana Magdalena Rémusat (1696-1730). Tej redovnici, tudi iz reda Marijinega obiskanja, ki je umrla v sluhu svetosti, je naš Gospod vnaprej naznanil škodo, ki jo bo leta 1720 povzročila huda epidemija v francoskem mestu Marsej (Marseille), pa tudi čudovito pomoč, ki bi jo ljudje prejeli s predanostjo njegovemu svetemu Srcu. Mati Rémusat je s pomočjo svojih sester naredila na tisoče teh ščitov svetega Srca in jih razdelila po mestu, kjer se je širila kuga. Zgodovina izpričuje, da je kmalu zatem epidemija prenehala kot po čudežu. Veliko tistih, ki so nosili ščit, se ni okužilo, okuženi pa so v tej pobožnosti našli izredno pomoč.

Sv. Marjeta Alacoque je zapisala: »Tako bi bili vsi, ki bi mu hoteli po svojih močeh izkazati in zanj doseči vso ljubezen, čast in slavo, obogateni z obiljem in bogastvom teh božanskih zakladov Božjega Srca, ki je njihov vir. To Božje Srce je treba častiti v obliki njegovega mesenega srca, za katerega podobo je hotel, naj bo izpostavljena in naj jo nosim tudi jaz na svojem srcu. Obljubil je, da bo v srca vseh, ki častijo podobo njegovega Srca, v polnosti izlil vse darove, ki jih vsebuje, vsem, ki bodo to podobo nosili na sebi, pa je obljubil, da bo vtisnil svojo ljubezen v njihova srca in uničil vsa neurejena nagnjenja. Kjerkoli je bila ta sveta podoba izpostavljena v češčenje, bo izlil svoje milosti in blagoslove.

Ta blagoslov je bil tako rekoč zadnji napor njegove ljubezni. V teh zadnjih stoletjih je hotel ljudem podariti táko ljubeče odrešenje, da bi jih iztrgal iz nadzora Satana, katerega je nameraval uničiti.«

Papež bl. Pij IX. je leta 1870 glede ščita zagotovil: »Blagoslovil bom to Srce in želim, da vsi, ki bodo narejeni po tem vzorcu, prejmejo isti blagoslov brez potrebe, da bi ga obnovil drug duhovnik. Nadalje želim, da Satan na noben način ne bo povzročal škode tistim, ki nosijo ščit, znamenje češčenja vrednega Srca Jezusovega.«

Knjiga se konča z Jezusovim klicem svojim apostolom, ko jih vabi:

»Da bi svet spoznal mojo dobroto, potrebujem apostole, ki mu bodo razodeli moje Srce, ki pa ga bodo najprej sami spoznali, kajti mar more človek učiti o čem, česar sam ne pozna?

(…) Želim, da bi se med mojimi zvestimi in izbranimi dušami prebudila in rastla želja in potreba po zadoščevanju, ker svet greši.

Upodobitve presvetega Srca

Da, svet, narodi sveta v tem trenutku izzivajo Božjo jezo. Toda Bog, ki hoče kraljevati iz ljubezni, se obrača k svojim izbranim dušam, zlasti tistim iz tega naroda.

(…) Želim, da bi bil svet rešen, da bi v njem zavladala mir in sloga. Želim kraljevati in bom kraljeval po zadoščenju mojih izbranih duš in po novem spoznanju moje dobrote, mojega usmiljenja in moje ljubezni. Moje besede bodo luč in življenje neštetim dušam. Vse te besede se bodo tiskale, brale in oznanjale in jaz jim bom dal posebno milost, da bi mogle razsvetliti in spremeniti duše.«

Presveto Srce Jezusovo - stare podobice

Knjiga prihaja v roke bralcev kot pomoč v času velike stiske, zmede in preizkušenj.

Njeno poučno vsebino bi moral poznati vsak, saj je bistvenega pomena za rešitev duše. Ne gre za zgolj ‘še eno pobožnost’, ampak za osnovo našega duhovnega življenja. Bog se je učlovečil v Jezusu Kristusu, da bi nas odrešil in to odrešenje je za nas vsebovano v presvetem Jezusovem Srcu, v Srcu Boga, ki je ljubezen (prim 1Jn 4,7-21).

Zato je pobožnost presvetega Srca Jezusovega odločilna v današnjem času in je nujno potrebna za sodobnega človeka. Ker smo podlegli posvetnosti in izgnali Boga iz svojega življenja, smo ostali sami in prazni. Izgubili smo svoje srce. Spet ga bomo našli edinole v presvetem Srcu Jezusovem, ali pa bomo propadli.

Ne glede na to, kaj nas lahko doleti v tuzemskem življenju, in četudi bi to bila smrt, je presveto Srce Jezusovo edino varno in končno zavetje naših duš – v njem imamo večno življenje.

 

Knjiga formata 165 x 240 mm v trdi vezavi ima 408 strani in je tiskana na kvalitetnem premaznem papirju. Na prvih straneh so različne upodobitve presvetega Srca Jezusovega (tudi na starih podobicah). Zaradi velike pisave je knjiga zelo prijetna za branje.

Cena knjige je 33 €.

Priloženi so trije ščiti presvetega Srca Jezusovega, ki jih lahko imate pri sebi: v žepu, denarnici, torbici, avtu …

Ob nakupu treh knjig prejmete darilo: medaljon s ščitom presvetega Srca Jezusovega.

Ščit je nosila tudi sv. Marjeta Marija Alacoque, ki navaja: »To Božje Srce je treba častiti v obliki njegovega mesenega srca, za katerega podobo je hotel, naj bo izpostavljena in naj jo nosim tudi jaz na svojem srcu.«

 

Knjiga PRESVETO SRCE JEZUSOVO – NAŠ ŠČIT IN VARNO ZAVETJE je izšla pri založbi SPIRITUS SANCTUS .

Za naročilo pokličite 064 239 505.

 

Presveto Srce Jezusovo, šola Božje ljubezni: https://si.aleteia.org/2019/06/28/srce-jezusovo-sola-bozje-ljubezni/

Presveto Srce Jezusovo rešuje: https://si.aleteia.org/2019/06/11/vera-v-presveto-jezusovo-srce-je-vasico-resila-pred-unicenjem/

PREDSTAVITEV KNJIGE

 

PRESVETO SRCE JEZUSOVO –

NAŠ ŠČIT IN VARNO ZAVETJE

EXODUS TV

(1. del)

PREDSTAVITEV KNJIGE

 

PRESVETO SRCE JEZUSOVO –

NAŠ ŠČIT IN VARNO ZAVETJE

EXODUS TV

(2. del)

 
Scroll to top